Nurmijärven tanssiopisto

Tanssiopiston vaiheita 1985-2015

Vuonna 1985 Ulla Lehtinen perheineen oli muuttamassa Klaukkalaan ja Ulla päätti toteuttaa pitkään kyteneen haaveensa tanssikoulusta. Hän vuokrasi salitilan Klaukkalan Työväentalolta ja laittoi ilmoituksen Nurmijärven Sanomiin. Tarjolla oli pallerojumppaa, tyttöjen musiikki- ja tanssiliikuntaa sekä baletin alkeita. Aikuisille Ulla veti muodikasta aerobickia ja kiinteytysjumppaa. Toimintaa oli aluksi kolmena iltana viikossa.

Kaikki alkaa jostakin

Ulla muistelee alkuaikoja näin:

”Parhaiten muistan näppylähanskat, joita tarvittiin kun kannettiin painavia peilejä paikoilleen ennen ja jälkeen opetuksen, kannettavan Sharp-stereosoittimen, Työviksen nurkissa paukkuvan pakkasen ja vanhoille rakennuksille ominaisen tuoksun. Ja tietenkin pienet Pallero-ryhmäläiset, joilla oli vihreävalkopilkulliset jumppapuvut.

Kaikki alkaa jostakin: omasta innostuksesta, puolison kannustuksesta, opettamisen ja koreografian tekemisen palosta. Näillä eväillä lähdettiin tielle, jolla on riittänyt työtä ja tekemistä, iloa ja haastetta monin verroin enemmän kuin alussa kuvittelin.”

Nurmijärven tanssiopisto

Kasvun vuodet

Toiminta sai heti hyvän vastaanoton ja siitä alkoi kasvu, joka on jatkunut nykyhetkeen saakka. Alusta alkaen opetustoiminta oli tavoitteellista, ja kun laki taiteen perusopetuksesta 1990-luvun alussa tuli voimaan, nuori tanssiopisto oli ensimmäisten joukossa kehittämässä toimintaansa vastaamaan valtakunnallisia kriteerejä. Nurmijärven tanssiopisto on osallistunut aktiivisesti myös taiteen perusopetuksen kehittämistyöhön Opetushallituksessa ja Suomen Tanssioppilaitosten Liitossa. Kolmenkymmenen vuoden taipaleella tuhannet nurmijärveläiset lapset ja nuoret ovat harrastaneet tanssia, ja nykyään jo toinen polvi oppilaita on mukana toiminnassa. Vuosien kuluessa suuri joukko mahtavia opettajia ja muuta henkilökuntaa on liittynyt opiston toimintaan.

Ulla: ”Opiston kasvu pienestä yhden naisen pyörittämästä yksiköstä yli 1200 oppilaan valtionosuusoppilaitokseksi on vienyt 30 vuotta. Ei siis mikään pikatrippi. Tanssissa kehittyminen vaatii aikaa ja sinnikkyyttä ja sitä samaa voi sanoa opinahjosta. On tarvittu paljon opiskelua, kokeilua, yritystä, erehdystä, onnenkantamoisia ja arkista puurtamista.”

Nurmijärven tanssiopisto

Opetusministeriö myönsi NTO:lle valtionosuuden v. 2000, ja se oli merkittävä käännekohta opiston historiassa. 15 ensimmäistä vuotta olivat perustan ja rakenteiden luomista ja toiminnan kasvattamista, 15 jälkimmäistä vuotta ovat olleet merkittävän pedagogisen ja taiteellisen kehityksen ja eteenpäinmenon aikaa. Koko kolmenkymmenen vuoden aikana tärkeintä on ollut lasten ja nuorten taidekasvatus ja rakkaus tanssiin. Oppilasmäärä on jo monta vuotta ollut yli 1200, ja suurin osa oppilaista on nurmijärveläisiä lapsia ja nuoria. Myös aikuisoppilaita on mukana toiminnassa. Yksi viime vuosien merkittävistä piirteistä on ollut poikien tanssiharrastuksen kasvaminen. Tällä hetkellä NTO:ssa tanssii yli 130 poikaa ja heitä löytyy kaikkien lajiryhmien tunneilta.

Ulla: ”En enää tunne kaikkia oppilaita ulkonäöltä, nimistä puhumattakaan. Mutta nähdessäni Nurmijärven kylillä nuoria, tiedän, että monet heistä ovat tanssiopiston nykyisiä tai entisiä oppilaita. Joillekin tanssiopisto on ollut pieni kurkistus taiteen maailmaan, toisille taas hyppy vuosikausiksi antoisaan harrastukseen. Muutamille se on ollut turvallinen kasvualusta tanssialan ammattiopintoihin.”

Eteenpäin

Menneiden muistelu lienee juhlavuotena paikallaan, mutta 30-vuotiaan Nurmijärven tanssiopiston katse on suunnattu eteenpäin. Opetustoimintamme ja organisaatiomme ovat saaneet runsaasti tunnustusta ja tanssiopistolla on hyvä maine. Olemme mukana monenlaisissa kehittämishankkeissa ja osallistumme aktiivisesti oman kuntamme kulttuuripalvelujen suunnitteluun ja tuottamiseen. Teemme hedelmällistä yhteistyötä paikallisten taideyhteisöjen kanssa.

Tanssiopiston merkittävin yhteistyökumppani taiteen perusopetuksessa on Nurmijärven musiikkiopisto, jonka kanssa on kehitetty monitaiteellista opetusmallia ja erilaisia produktioita. Uusimpana hankkeena on joulukuussa esitettävä ”Nuori Sibelius!”, joka nähdään 5.-8.12.2015 Maaniitun koululla Nurmijärvellä.

Nurmijärven kunta tukee opiston toimintaa monilla tavoilla. Näistä tärkein ja historiallisin hanke on Nurmijärven monitoimitalo, jonka rakentaminen käynnistyy loppuvuonna 2015. Monitoimitaloon tulee taiteen perusopetuksen opetustiloja ja kauan kaivattu kunnan ensimmäinen esittävän taiteen näyttämötila.

Tanssiopiston toiminnan ytimessä on tanssiva lapsi ja nuori. Turvallinen ja tasokas opetus sekä toimiva organisaatio luovat hyvät puitteet jokaiselle oppilaalle saada laadukasta taiteen perusopetusta.

Scroll to Top