Nurmijärven tanssiopisto

Erikoiskoulutus (EK)

NTO Erikoiskoulutus (EK)

Erikoiskoulutusryhmät ovat NTOn edustusryhmiä, jotka esiintyvät omien näytöstemme lisäksi tanssitapahtumissa ympäri Suomea. Kaikki EK-oppilaat suorittavat tanssin laajaa oppimäärää ja treenaavat tanssia monipuolisesti sekä monta kertaa viikossa.

NTO:n erikoiskoulutusohjelma jakautuu kahteen linjaan; nykytanssiin ja balettiin. Erikoiskoulutusohjelmalla on Nurmijärven tanssiopistossa pitkät perinteet – ensimmäiset EK-oppilaat valittiin nykytanssin erikoiskoulutukseen jo vuonna 1995. Baletin erikoiskoulutus on perustettu nykytanssin rinnalle vuonna 2009.

Tällä hetkellä EK-ohjelmassa on viisi ryhmää: nykytanssissa EK2 ja EK3 sekä baletissa EK1, EK2 ja EK3. Yhteensä EK-oppilaita NTOssa on noin 40 (lukuvuosi 2020-2021).

EK-ohjelman tavoitteet ja tarkoitus

EK koulutus on taiteen perusopetusta

EK-ohjelma tarjoaa mahdollisuuden harrastaa tanssia tavoitteellisesti ja edistyä opinnoissa taidollisesti ja tiedollisesti pitkälle. Antaa oppilaalle valmiudet halutessaan hakeutua tanssin ammattikoulutukseen. EK-ohjelmaan valitaan pääsykokeen kautta oppilaat, jotka haluavat sitoutua tanssiin, ovat vahvasti motivoituneita ja taidollisesti kehityskelpoisia.

Ohjelman tarkoitus on kasvattaa taidokkaita NTO:n edustusoppilaita, jotka edustavat opistoa sisäisesti omissa tuotannoissa sekä toimintaympäristöissä ja valtakunnallisesti muissa tanssitapahtumissa ja katselmuksissa. Ohjelma antaa oppilaalle vahvan perustan kulttuurimyönteisyydelle ja elinikäiselle oppimiselle.

Nyky EK-ohjelmaan kuuluu vähintään alla olevat tuntimäärät 

NYKY EK 1:  2 x EK 1 -tunnit, 2 balettituntia ja 1 x showjazz = yht. 5 tuntia viikossa.

NYKY EK 2: omat EK -tunnit, 2 balettituntia ja yksi lisätunti nykytanssia ja showjazzia = yht. 6 tuntia viikossa.

(NYKY EK 3 JA NYKY EK 4: omat EK -tunnit, 2 balettituntia ja yksi tunti nykytanssia ja yksi showjazzia = yht. 6 tuntia viikossa.)

Baletti EK-ohjelmaan kuuluu vähintään alla olevat tuntimäärät 

BALETTI EK 1: omat EK -tunnit, 2 perusbalettituntia ja lisätunti nykytanssia tai showjazzia = yht. 5 tuntia viikossa.

BALETTI EK 2 ja BALETTI EK 3: omat EK -tunnit, 2 perusbalettituntia ja point-tunti (jatkotasosta eteenpäin) sekä 2 nykytanssia tai showjazzia (tai 1xnyky + 1xshowjazz) = yht. vähintään 6h viikossa.

Nykytanssin erikoiskoulutuksesta vastaa Pauliina Kyttä (pauliina.kytta@nto.fi).

Baletin erikoiskoulutuksesta vastaa Tea Vuoti (tea.vuoti@nto.fi).

EK-ryhmillä on viikossa kaksi omaa tanssituntia, joilla harjoitellaan esityksiä sekä treenataan oman ryhmän kesken. Muut tanssitunnit ovat NTOn lukujärjestyksen mukaisesti perustunneilla. EK-ryhmissä arvostetaan hyvää ryhmähenkeä ja tästä EK-oppilaiden tulee toimia esimerkkeinä myös perustunneilla. EK-tunneilla keskitytään perustuntityöskentelyn lisäksi oheisharjoitteisiin, tekniikkaharjoitteluun, repertuaariin sekä esitysten harjoitteluun.

EK-oppilaat ovat innokkaita ja motivoituneita tanssin harrastajia, jotka valitaan pääsykokeen kautta yleensä keväällä, kevätnäytöksen jälkeen. Pääsykoe on kaikille halukkaille avoin, eikä aikaisempaa kokemusta kaikista EK-ohjelman tanssilajeista vaadita. Myös opettajat saattavat suositella oppilaita pyrkimään erikoiskoulutukseen. Tällä hetkellä nuorimmat EK-oppilaat ovat 10-11-vuotiaita tanssijoita. EK-ohjelmaan hakemisen edellytyksiä ovat innostus, harrastuneisuus, mahdollisuus sitoutua tiiviiseen tanssiharrastukseen ja riittävät tanssilliset valmiudet. Kaudelle 2023-2024 olemme perustamassa uutta valmistavaa EK-ryhmää, jonka hakijat ovat 7-10-vuotiaita. Baletin erikoiskoulutukseen pyrkivillä tulee olla baletti perustaso 2-luokka (vuoden kärkitossuharjoittelu) käytynä.

Emme suosittele erikoiskoulutusryhmään hakeutumista niille, joilla on muita aikaa vieviä harrastuksia. Kasvavan nuoren harrastustoiminnan tulee olla mielekästä ja pysyä ajallisesti ja määrällisesti kohtuudessa. Toivomme EK-ryhmien oppilailta sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä.

_PDV7178_web
Nurmijärven tanssiopisto
Scroll to Top